12 mars 2014

ICDP



Går för tillfället en ICDP (International Child Development Programme) kurs, eller Vägledande Samspel på svenska. Det handlar om förhållandet förälder (vårdare) – barn, och hur man på ett positivt och empatiskt sätt ”uppfostrar” barnen, eller ja, som namnet antyder, vägleder! Mycket intressant! Egentligen inget nytt eller revolutionerande, utan det handlar väldigt långt om sunt bondförnuft! ICDP är lite nya sortens barnvänliga (lapsilähtöinen) tänkande som tar avstånd till all sorts aga, både fysisk och psykisk, Supernannys time outs och liknande! Snarare Jesper Juul, Lars H. Gustafsson osv. Det handlar om att se och bekräfta barnet, att visa empati, sätta gränser (inge fri uppfostran inte!), förklara och skapa mening för barnet osv. Inte helt lätt att förklara, och som sagt inga ”poppakonsteja”, men det är väldigt intressant och roligt att sitta i vägledningsgruppen och diskutera. Alla har massor att berätta och det är väldigt skönt att få stöd och råd av andra med viljestarka barn, tiden (och munnarna) går i ett huj! Vi pratar en del om hur man kan hantera situationer som är jobbiga, typiska trotssituationer alltså, och speciellt nästa gång (om två veckor) blir det mycket sådant! Kan återkomma med rapport sedan! :)

Här är lite fakta som jag kopierat från nätet, låter kanske lite flummigt, men för den som blir intresserad hittar man nog information på nätet!

ICDP
Tre dialoger och åtta teman
En annan viktig komponent inom programmet Vägledande samspel är de tre dialogerna med åtta teman som är till för att främja ett gott samspel.

Den känslomässiga dialogen:

1. Visa positiva känslor
2. Se och följ barnets initiativ
3. Intim dialog med turtagning
4. Bekräftelse och erkännande

Den meningsskapande och utvidgande dialogen:

5. Ge gemensam uppmärksamhet och ömsesidigt engagemang
6. Förmedling av mening i form av beskrivningar av vad som händer här och nu
7. Utvidgningar, förklaringar och berättelser om verkligheten

Den reglerande och gränssättande dialogen:

8.
A) Reglering genom att planera steg för steg 

B) Anpassat stöd 

C) Reglering med hjälp av tillrättalagda rutiner 

D) Positiv gränssättning

Tack och god natt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar